Atlantida pierdută

Misterele Atlantidei

Atlantida pierdută

Atlantida – mit sau realitate ? Chiar și în al treilea mileniu această întrebare frământă creierele savanților din lumea întreagă . Un număr imens de cărți și articole du fost dedicate cercetării și descrierii dispărutei insule mitice. Enigmatica și impunătoarea protocivilizație atlantă, țară cu o dezvoltare avansată, a existat cu pestee 11000 de ani în urmă și a dispărut într-o singură zi în urma unui cataclism natural.

Primele mențiuni despre Atlantida se întâlnesc în dialogurile „Timaios și „Kritios ale lui Platon, filosof din Grecia Antică, scrise în jurul anului 360 î.Hr. Un preot egiptean, discutând cu înțeleptul Solon, din Grecia Antică, relatează despre scufundarea unei insule enigmatice din Oceanul Atlantic, aflată după Coloanele lui Hercules: „Anume pe această insulă, numită Atlantida, a luat ființă marea alianță a împăraților, care merita să fie admirată și a cărei autoritate se întindea asupra întregii insule, asupra multor alte insule, dar și asupra unei părți a continentului. In afară de aceasta, ei aveau în posesie Libia, până în Egipt, și Europa, până în Tirrenia”.

Misterele Atlantidei
Harta Atlantidei, din lucrarea „Mundus Subterraneus” a preotului iezuit Athanasius Kircher. 1665

Conform afirmațiilor lui Platon, acest stat puternic a ajuns la un înalt nivel de dezvoltare, mult superior țărilor pe care le cucerea. Atlanții puternici și impunători au încercat să mențină supremația asupra statului preelen, însă ostașii Atenei au ținut piept cuceritorilor. Conform legendei, „într-o zi și o noapte groaznice” au urmat un cutremur puternic și erupția unui vulcan subacvatic.

Este remarabil faptul că în multe din operele sale Platon se pronunța pentru organizarea unui stat utopic, administrat cu noblețe și dreptate. Din acest motiv, unii savanți atribuie numele Atlantida unei insule mistice. Totuși, făcând abstracție de numeroasele contradicții din „Dialogurile” filosofului, majoritatea cercetătorilor sunt de părerea că protocivilizația atlanților a existat intr-adevăr si sunt în căutarea urmelor acesteia. Platon afirma că Atlantida s-ar fi aflat în Oceanul Atlantic. Savanții caută și alte locuri unde este posibil să se fi scufundat insula cu pricina.

Citește și ....  Locuri fantastice a căror existenţă a fost infirmată

Coloanele lui Hercules, amintite în „Dialoguri”, este denumirea antică a Strâmtorii Gibraltar. Capitala Atlantidei este căutată în diverse locuri ale Atlanticului, din Mexic până în Africa și de la ecuator până în Canada, Groenlanda și Scandinavia. Expedițiile, pornite în căutarea continentului le-gendar, aflat cândva între America și Eurasia, au traversat Atlanticul, Pacificul, Oceanul Indian și chiar Oceanul înghețat de Nord. Cercetările au loc, în special, pe fundurile mărilor și oceanelor. Dar nu este exclus ca vestigiile acestei vechi civilizații să se întâlnească și pe uscat: în partea de nord-vest a Africii (numită Livia), în Europaj sau pe continentul american.

Misterele Atlantidei
Aspectul Atlantidei, conform descrierilor lui Platon

Cu studierea misterioasei Atlantida se ocupă atlantologia. Scopul principal al acestei ramuri a științei este de a găsi insula dispărută, dovedind, astfel, că ea a existat și că mitul despre ea se bazează pe realitate. Peste 5000 de texte științifice și artistice sunt o mărturie că interesul pentru Atlantida este extrem de mare. Există numeroase ipoteze privind locația ei.

Cartea „Atlantida: lumea după potop” (1882) a cercetătorului american I. Donnelly a provocat un nou val de cercetări în domeniul respectiv. Autorul vorbea despre Atlantida ca despre patria ancestrală a întregii omeniri, aducând drept argumente date din domeniul biologiei, arheologiei și al altor științe. Donnelly găsea asemănări între limbile și tradițiile popoarelor de pe ambele părți ale Oceanului Atlantic.
La sfârșitul secolului al XlX-lea, a devenit populară ipoteza academicianului rus Avraam Norov (1795-1869), care considera că insula dispărută ar fi putut exista în Marea Mediterană. Versiunea acestui savant se baza pe cercetarea surselor arabe și grecești.

În ultimele decenii, a apărut un interes deosebit pentru insulele grecești Creta și Tira. Cercetătorul francez Jacques Yves Cousteau și-a exprimat propria ipoteză în cartea „în căutarea Atlantidei”, făcând paralele între enigmatica insulă și Creta.

Citește și ....  Misterioasa Orcă din Peru, o geoglifă veche de 2000 de ani

În anul 1968, oceanograful francez Dmitri Rebikoff a observat niște plăci din piatră de formă regulată, în apropierea insulei Bimini de Nord, care face parte din grupul Insulelor Bahamas din Oceanul Atlantic. Majoritatea expedițiilor care s-au ocupat de studierea „drumurilor Bimini” nu au avut prea mare succes. Pe lângă faptul că Bahamas intră în zona misteriosului Triunghi al Bermudelor, curenții subacvatici puternici și rechinii albi îngreunează studierea locului.Conform datelor cercetării, „drumurile Bimini” au aceeași vârstă ca și Atlantida din scrierile lui Platon.

Misterele Atlantidei
Palatul din Knossos. Heradion, insula Creta, Greda

Conform uneia dintre versiuni, dispăruta Atlantidă trebuie căutată în Antarctida. Această ipoteză este analizată pe larg în cartea cunoscutului scriitor Graham Hancock „Urmele zeilor”. După opinia lui, Antarctida s-a dislocat în regiunea Polului Sud drept rezultat al deplasărilor litosferei. Până în acel moment, ca s-a aflat mai aproape de ecuator și nu era acoperită cu gheață. Vom sublinia că această opinie contrazice teoria privind deplasarea geologică tinentelor. Totuși, există o versiune legată nu de deplasarea continentelor, ci de schimbarea axei Pământului; până atunci, Antarctida, care nu se afla la Polul Sud, avea o climă caldă și o bogată floră și faună, era locuită de oameni și aici existaseră orașe ale căror urme le putem distinge, uitându-ne pe fotografiile făcute de sateliți.

La sfârșitul lui octombrie 2012, în presă a apărut o știre senzațională. In Oceanul Atlantic, în zona Triunghiului Bermudelor, la o adâncime de 1600 m, scafandrii au descoperit mai multe piramide asemănătoare cu cele grecești și pietre suprapuse, precum sunt cele de la Stonehenge. Savanții Paul Weinzweig și Pauline Zalitzki presupun că aceste construcții ar putea aparține Atlantidei, iar insula pe care se afla ea s-a scufundat în ocean cu 9000 de ani în urmă.

Citește și ....  Shiro Ishii, savantul criminal care a depășit limita cruzimii şi iraţionalului

Va fi dezlegat oare misterul Atlantidei? Va fi demitizată legenda despre insula care s-a scufundat? Deocamdată, savanții încă se află în căutarea răspunsului la aceste întrebări.

(Visited 43 times, 1 visits today)
Votează acest articol
[Total: 1 Average: 5]

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns