Calendarul civilizației Maya

Calendarul civilizației Maya

Calendarul civilizației Maya

Vechea civilizație Maya, apărută intr-un mod enigmatic și dispărută brusc, și-a înregistrat cunoștințele în opere extraordinare — mostre de scriere, sisteme matematice și astronomice, monumente de artă și de arhitectură. Calendarul sacru al mayașilor, ajuns până la noi din trecutul îndepărtat, este unul dintre cele mai importante din istoria omenirii, care a depășit, prin exactitate, calendarul gregorian.

Conform savanților, civilizația Maya a existat aproximativ din secolul al II-lea î.Hr., până în secolul al XVI-lea. Odată cu sosirea colonizatorilor spanioli, populația a fost practic decimată.

La sfârșitul anilor 30 ai secolului al XlX-lea, cunoscuții arheologi Frederick Catherwood și John Lloyd Stephens au descoperit urme ale civilizației Maya în Mexic.

In afară de numeroasele piramide, temple, observatoare astronomice și alte monumente arhitecturale, a fost găsită și o piatră cu niște simboluri încrustate pe ea, reprezentând un calendar sacru, folosit nu doar de mayași, ci și de alte popoare din America Centrală (aztecii, toltecii ș.a.). Descendenții acestora, mai ales cei din sudul Mexicului, folosesc și astăzi calendarul antic în ritualurile lor.

Această relicvă istorică este un bloc de bazalt cu diametrul de 3,5 metri și greutatea de 24,5 tone. S-a constatat că inițial calendarul mayașilor era colorat. Actualmente se află la Muzeul Național de Antropologic din Mexic.

Calendarul civilizației Maya

În centrul calendarului este reprezentat Tonatiuh, zeul celui de al cincilea Soare, iar în părți – simbolurile zeilor din epocile precedente. Conform descifrării informațiilor oferite de calendar, în prezent ne aflăm în Epoca celui de al V-lea Soare, care a început la 13 august 3114 î.Hr., tot de la această dată efectuându-se numărarea timpului în calendarul găsit.

Citește și ....  Misterioasele continente dispărute și civilizațiile pe care le-au adăpostit

Mayașii foloseau două sisteme de evidență a anilor – anul lung, așa-zisa „evidență după soare”, și anul scurt, așa-numitul Tzol’kin – „numărătoarea zilelor”. Primul sistem era destinat vieții civile, sociale, » iar al doilea – celei religioase.

Merită să acordăm o atenție deosebită sistemului de numărare în baza 20. S-au bazat, probabil, pe suma degetelor de la mâini și picioare. Mayașii aveau o predilecție deosebită și pentru numărul 13.

Pentru scrierea cifrelor, ei foloseau puncte și liniuțe.
Punctul semnifica unitatea, linia – cifra 5, iar hierogliful în formă de scoică – zero. Este important că dintre toate tipurile de scriere păstrate până în prezent, doar în cele ale mayașilor se întâlnește folosirea pentru prima dată a lui zero în sens matematic.

Calendarul sacru Tzol’kin se bazează pe interacțiunea a 13 numere (adică, luni) și 20 de simboluri (adică, zile). Astfel, existau 260 de combinații posibile. Calendarul se folosea în astrologie, în ritualurile religioase și în previziuni.
Anul era alcătuit din 260 de zile, 13 luni a câte 20 de zile sau 20 de săptămâni a câte 13 zile.
Ciclul anual începea din ziua Imix’, marcată cu numărul 1 (un punct).

Urma ziua a doua, Ik’, a treia, Ak’b’al, și până la a treisprezecea (B’en). Următorul ciclu începea cu ziua Ix, continua cu Men etc. Conform schemei date, fiecare ciclu încheia un cerc deplin. Astfel, luna era alcătuită din 20 de zile, fiecare având denumirea sa și un număr de ordine”dela 1 până la 13 . Tzol’kin se considera încheiat când ultimei zile din ciclul de 20 (Ahau) îi corespundea numărul 13.

Drept bază pentru calendarul civil, folosit în viața de toate zilele, servea ciclul anual de 365 de zile, haab, alcătuit din 18 luni a câte 20 de zile. La sfârșitul anului (5 se adăugau 5 zile – wayeb, considerale ca fiind fatale. Fondatorii calendarului știau că anul solar este mai lung decât cel calendaristic și aveau grijă să fiică adăugarea zilelor, pentru a diferența nu prea mare. Calculele lor s-au dovedit a fi mai precise decât calendarul gregorian. Fiecare lună își avea denumirea sa.

Citește și ....  Bizare conexiuni între îngeri și O.Z.N.-uri

Calendar maya

Astfel, o dată era alcătuită din numărul de ordine al zilei în săptămâna de 13 zile, denumirea zilei, numărul de ordine al zilei în luna de 20 de zile și denumirea lunii.

De exemplu, 13 Ahau 13 Muwan avea următoarea semnificație: data de 13 a săptămânii aXIII-a, ziua Ahau, data de 13 a lunii, Muwan’.
Vom menționa că ziua dată, conform ciclului haab, se întâlnea după un interval de 52 de ani, ceea ce constituia 73 de ani după calendarul sacru

Mayașii foloseau următoarele unități de bază pentru măsurarea timpului, așa- numita „numărare pe lung”:
1 uinal (lună) = 20 kin-e (zile)
1 tun (an) = 18 uinal-e = 360 zile
1 katun = 20 tun-e = 7 200 zile
1 baktun = 20 karun-e = 144 000 zile
1 piktun = 20 baktune-e = 2 880 000 zile, etc

Kin, tun și katun căpătau semnificația de la 0 până la 19, uinal – până la 17. Tun-ele și unitățile de măsură mai mari erau amplasate înainte de dată. Astfel, de exemplu, 12.11.1.0.0. 13 Ahau 13 Mu¬wan’ însemna 12 baktun-e,
11 katun-e, 20 tun-e, 0 uinal-e, 0 kin-e, de la începutul ținerii evidenței timpului de poporul maya.

Sacrul calendar Tzol’kin, alcătuit de mayași, care se bazează pe 13 numere și 20 de simboluri, servește drept dovadă că și cu mii de ani în urmă existau pe Pământ civilizații dezvoltate. Mayașii au reușit să stabilească relația dintre rotirea planetelor și schimbarea anotimpurilor, au determinat cu exactitate durata anului calendaristic și a celui solar, de asemenea a ciclului lunii

Conform calendarului maya, omenirea a încheiat epoca ce a început în anul 3114 î.Hr., aceasta încheindu-se la 21 decembrie 2012. Se consideră că este vorba doar de încheierea unui ciclu și de nașterea altuia. Savantul mexican Erik Vclasquez, expert în descifrarea textelor maya, susține că pentru mayași nu există sfârșitul lumii — ei aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Totuși, mulți cercetători din diverse domenii ale științei, făcând trimitere la legătura existentă între simbolurile calendarului și semnificațiile acestora, atribuite de mayași în predicții și în obiceiurile ritualice, au considerat că sfârșitul acestei epoci va fi marcat de catastrofe și cataclisme globale.

Citește și ....  Poluarea ucide mai mulți oameni decât fumatul

Nu a fost așa.

(Visited 185 times, 1 visits today)
Votează acest articol
[Total: Average: ]

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns