Încălzirea globală. 2020 va fi cel mai călduros an din istorie

Încălzirea globală. 2020 va fi cel mai călduros an din istorie

2019 a fost al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată, încheind cel mai cald deceniu, a anunțat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, relatează AFP.

Anul trecut s-a clasat al doilea, cu doar 0,04 grade Celsius mai puțin decât în 2016, care rămâne cel mai cald an, dar marcat de un episod intens al El Nino, care se produce în zona tropicală a Oceanului Pacific.

Potrivit NASA, în 2016, El Nino a crescut temperatura globală cu 0.2 grade Celsius.

Cei mai calzi cinci ani au avut loc în ultimii cinci ani, când mercurul a crescut între 1,1 și 1,2 grade Celsius peste temperatura erei pre-industriale, a spus Copernicus.

Încălzirea globală. 2020 va fi cel mai călduros an din istorie

Deceniul 2010-2019 a fost de asemenea cel mai cald de la începutul măsurătorilor.

Însă vine amenințător anul 2020.

Meteorologii spun că prima lună a anului 2020 este cea mai călduroasă din istorie, iar în Antarctica s-au înregistrat 20,7 grade Celsius, în timp ce bucăţi imense de gheaţă s-au rupt din gheţari.

Ianuarie 2020 a fost cea mai călduroasă lună ianuarie din ultimii 141 de ani, spun meteorologii, care anunţă că tot anul va fi extrem de călduros.

„Este posibil să fie foarte cald, Deja primele două luni pentru mare parte a continentului, inclusiv zona ţării noastre, au fost luni călduroase. Şi februarie va fi cu valori peste mediile ultimelor decenii”, a spus meteorologul Teodora Cumpănaşu, de la ANM, potrivit Mediafax.

Nu doar la noi a fost cald. Ianuarie 2020 a fost cea mai fierbinte lună ianuarie din ultimii 141 de ani. Temperatura medie a fost cu 0,02 grade Celsius mai ridicată ca cea înregistrată în 2016, când se stabilise precedentul record.

Citește și ....  Poluarea ucide mai mulți oameni decât fumatul

Şocul cel mai mare a fost în Antarctica, unde temperatura a atins 20,7 grade Celsius.

„Este un record pentru orice staţie meteo de oriunde în Antarctica. Dacă te duci acolo vara, pentru că acum e vară acolo (…) temperatura nu depăşeşte în general 0 grade Celsius. Deci o temepratură de 21 de grade Celsius e ceva important”, a spus, la CBS, Gavin Schmidt, climatolog.

Din cauza căldurii, o bucată de gheaţă cât statul Malta s-a rupt din gheţarul Pine Island.

Votează acest articol
[Total: Average: ]
(Visited 6 times, 1 visits today)

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns