Inventii si inventatori. Cine a inventat Motorul cu ardere interna


Inventie : Motorul cu ardere interna
Inventator : Robert Street, englez
An : 1794


Motorul cu ardere interna este una din acele inventii care a adus omenirii atat foloase, cat si neplaceri. Datorita lui a fost posibil ca oamenii sa calatoreasca departe in vacante, sa-si largeasca orizonturile si sa capete mobilitate in viata profesionala. Transportul alimentelor a putut fi organizat cu mai multa usurinta si piata de produse alimentare s-a diversificat. In multe ocupatii s-a economisit o gramada de timp prin utilizarea motorului si, drept consecinta, s-a generat mai mult timp liber.
Motorul cu ardere interna a contribuit in multe feluri la cresterea calitatii traiului in sec al XX-lea. Pe de alta parte, a constituit o sursa importanta de poluare a mediului, facand ca satele si orasele sa devina mai aglomerate si mai zgomotoase.


Principiul motoarelor cu ardere interna a fost explorat cu multa vreme inainte de inceperea Revolutiei Industriale, prin experientele cu praful de pusca ale inginerului olandez Christian Huygens si ale francezilor Jean de Hauteville si Denis Papin – aceasta inainte de anul 1700. Dar praful de pusca era o sursa de energie nepotrivita. De-abia cand au fost testate alte surse au aparut progrese reale. Gazele explosive, alcoolul si distilatele petroliere erau mult mai promitatoare.


In 1794, Robert Street a castigat un brevet britanic pentru primul motor cu ardere interna de utilitate practica. Acesta consta dintr-un cilindru prevazut cu un piston la interior, legat de un brat pivotant care functiona ca o pompa simpla de apa. Cilindrul era racit cu o manta de apa si se prelungea cu o camera de ardere sufficient de fierbinte pentru a aprinde un amestec de aer si combustibil lichid. Combustibilul picura in el sub forta gravitatiei, iar aerul era pompat manual. Unele din caracteristicile motorului sunt usor de recunoscut si au supravietuit in modelele ulterioare, dar acest prim motor prezenta neajunsuri evidente, pe care inventatorii sa-u straduit sa le rezolve de-a lungul secolului urmator.

Citește și ....  Oameni de ştiinţă din Rusia au lansat Megadetectorul GVD. Ce vor să descopere cu el


Samuel Brown a inceput sa construiasca si sa comercializeze un motor cu ardere interna in Anglia in anii 1820. In acelasi timp, inginerul francez Nicolas Carnot a publicat “Reflectii asupra puterii motrice a focului”, lucrare care contine majoritatea principiilor motorului cu ardere interna modern, dar Carnot nu a construit efectiv un motor.


In anii 1830 William Barnetta proiectat primul motor practice in doi timpi. Principiul acestuia avea sa fie larg aplicat mai tarziu in construirea motoarelor mici pe benzina. Barnett a fost un innovator important. El a fost cel ce a inventat sistemul de aprindere cu lampa de veghe, care a constituit principiul de aprindere al motoarelor pana la inventarea bujiei electrice si este inca folosit la cazanele pentru incalzirea centrala pe gaz.


In anii 1840 si 1850 s-au adus alte inovatii motorului, dar randamentul de transformare a combustibilului in miscare utila a ramas foarte mic. In 1862 Alphonse Beau de Rochas a publicat o lucrare in care descria cateva imbunatatiri potentiale, inclusiv ceea ce a devenit succesiunea standard in functionarea unui motor in patru timpi : admisia, compresia, arderea si evacuarea.


Asemenea lui Carnot, Beau de Rochas a fost un teoretician, nu un constructor. Inginerul german Nikolaus Otto a fost cel ce a luat teoria lui De Rochas si a transformat-o in masinarie functionala. Otto a inceput sa construiasca motoare in 1867. Primele aveau randament mic si erau zgomotoase, dar in decurs de 10 ani Otto a venit cu un model superior, care seaman foarte mult cu motorul cu ardere interna pe care il stim astazi. S-au utilizat numere diferite de cilndrii – doi, patru, sase, opt si uneori mai mult – dar principiul de baza a ramas neschimbat.

Citește și ....  Cum vedea Nikola Tesla secolul XXI

(Visited 130 times, 1 visits today)
Votează acest articol
[Total: 1 Average: 5]

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns