Misterioasele amulete vikinge

Misterioasele amulete vikinge.Cu un an în urmă, în apropiere de Hamar, estul Norvegiei, era descoperită o mică amuletă, confecționată din aur. Un artefact încadrabil într-o serie de alte obiecte misterioase, de același fel! În Scandinavia au fost descoperite aproximativ trei mii de astfel de amulete, majoritatea confecționate din aur, provenind din perioada 500-1060 d.Hr.

De cele mai multe ori, aceste artefacte prezintă imaginea unui cuplu, în care bărbatul și femeia fie se privesc în ochi, fie se îmbrățișează. Marele mister pe care oamenii de știință ar dori, dacă s-ar putea, să îl elucideze este care a fost scopul acestor amulete, multe datând din epoca de glorie a vikingilor, situată între secolele VIII-XI e.n. Aceiași specialiști ar mai vrea să știe, eventual, cine sunt personajele portretizate în enigmaticele amulete.

Obiectele minuscule de acest fel au fost numite, în Scandinavia, gullgubber și erau extrem de subțiri, având o grosime similară unei frunze. Adesea, femeia înfățișată pe micile artefacte de metal prețios poartă o rochie și un șorț, în vreme ce bărbatul este înveșmântat cu o robă și, uneori, poartă pantaloni. Personajele de ambele sexe dețin, uneori, accesorii precum cataramele, colierele, potirele sau sceptrele. Sceptrele au, uneori, forma unei crenguțe cu frunze.

Aproape sigur, micile amulete de aur transmiteau un anume mesaj. Matrițele utilizate pentru confecționarea lor au fost realizate de către meșteri pricepuți. Cea mai mare descoperire a fost făcută în Danemarca, unde au fost găsite mai mult de 2500 de amulete gullgubber.

Mii de amulete de acest tip au fost găsite. Ce reprezintă ele ?

Au fost avansate mai multe teorii în legătură cu personajele reprezentate pe amulete și despre ce simbolizează ele. Cert este că aceste obiecte nu aveau o funcție practică, ci una ținând de spiritualitate. O interpretare este că acestea sunt reprezentări mitologice scandinave ale nunții legendare dintre zeul Freyr și zeitatea feminină Gerðr – o divinitate a pământului.

Citește și ....  Misterul morții lui Alexandru Macedon

La scandinavi, Freyr era zeul asociat cu virilitatea și prosperitatea, cu soarele și vremea frumoasă. El s-a îndrăgostit de frumoasa gigantă Gerðr (Gerd) care devine în cele din urmă soția sa. Cu toate acestea, zeul Freyr a trebuit să renunțe la sabia sa magică, pentru femeia iubită. Rămânând fără protecția armei sale, Freyr este ucis de către Surtr, un alt personaj legendar, în timpul evenimentelor dramatice ale Ragnarök-ului („soarta finală a zeilor”).

Este posibil, în viziunea unor cercetători, ca micile amulete de aur să fi fost oferite atunci când doi tineri își uneau destinele, prin căsătorie, fiind un simbol care le amintea că este necesar să sacrifice totul, pentru a da iubirii și vieții șansa să triumfe.

Unii cercetători cred că amuletele ar fi putut reprezenta un soi de „bilete de intrare” pentru cei care au fost supuși încercărilor și găsiți vrednici să participe la ceremoniile religioase. Teoriile legate de rolul acestor mici, dar străvechi și prețioase opere de artă au fost, cum spuneam, numeroase. Este posibil să nu aflăm niciodată un răspuns, o rezolvare pentru această enigmă lăsată în urmă de către vechii scandinavi, creatori ai unei mitologii și civilizații fascinante.

(Visited 41 times, 1 visits today)
Votează acest articol
[Total: Average: ]

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns