Misterul distrugerii Bibliotecii din Alexandria

Misterul distrugerii Bibliotecii din Alexandria

Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii antice este distrugerea Bibliotecii din Alexandria, cel mai cunoscut așezământ cultural din istoria omenirii. Se spune că aceasta ar fi fost distruză de Cezar, alții spun că pur și simplu a luat foc, în timp ce unele surse arabe susțin că vinovat de dispariția acesteia ar fi Omar.

Cine a distrus biblioteca din Alexandria. Rămâne cel mai mare mister al lumii

Misterul distrugerii Bibliotecii din Alexandria

Biblioteca din Alexandria a  ars în urmă cu 2000 de ani distrugând o mare parte din literatura și lucrările științifice ale acelei perioade. Misterul bibliotecii din Alexandria, ca și în cazul altor figuri istorice ale acelui timp, rămâne un amestec de adevăr și legendă în ziua de astăzi.

Biblioteca din Alexandria era destinată să stocheze toată știința lumii și, pentru a face acest lucru, a primit finanțarea și mandatarea regală necesare. Intelectualii acelor vremuri umblau în lumea întreagă pentru a găsi cărți pe care să le aducă la bibliotecă.

Savanții confiscau cărți, le copiau, după care le înapoiau proprietarilor

De asemenea, orice ambarcațiune care ancora în Alexandria i se confiscau cărțile. Acestea, binențeles, erau duse în bibliotecă. Astfel, savanții copiau cărțile pe papirus și returnau originalele proprietarilor. Unii susțin că era exact invers. Proprietarii se alegeau cu copiile, iar originalele rănâneau în Bibliotecă.

Ce conținea cu adevărat Biblioteca rămâne în continuare un mister, la fel ca și dispariția sa. Unii susțin că distrugerea bibliotecii din Alexandria ar fi schimbat cursul istoriei. În ceea ce privește distrugerea bibliotecii din Alexandria există mai multe variante. Una ar fi aceea că Iulius Cezar, în anul 48 î.e.n, întimpul asediului Alexandriei, vrând să își salveze liniile de comuincație, a incendiat intenționat docurile și propriile vase. Astfel, se spune că incendiul s-a extins și a distrus Biblioteca.

Citește și ....  Eldorado, misterul omului de aur

Arabii susțin că ei au distrus Biblioteca din Alexandria

Alte guri susțin că distrugerea ar fi avut loc în 642, când Alexandria a fost capturată de armata musulmană condusă de Amr ibn al-As.Astfel, surse arabe susțin că Omar, califul, a ordonat distrugerea așezământului cultural.

O altă variantă este aceea că Biblioteca din Alexandria a căzut în ruină din cauza lipsei de interes, respectiv a lipsei banilor, din cauza faptului că sulurile au fost mutate în alte părți.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Votează acest articol
[Total: 1 Average: 5]

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns