Omul-leu, statuia veche de 40.000 ani

Omul-leu, statuia veche de 40.000 ani

Așa-numita statuie a omului-leu a fost descoperită în 1939 într-o grotă din Germania – peștera Stadel din Munții Hohlenstein, mai exact. Omul-leu din peștera Stadel are o dublă semnificație: în primul rând, este cea mai veche statuie din lume care reprezintă un animal, iar în al doilea rând, este cel mai vechi exemplu necontestat de artă figurativă.

Neoficial, animalul are cel mai obraznic rânjet dintre toate statuile antice descoperite până acum, dar e greu de crezut că acest lucru ar putea fi menționat în vreun manual.

Având o înălțime de aproximativ 30 de centimetri, statueta nu impresionează prin statură, însă vârsta ei este uimitoare. Se estimează că frumoasa figurină are o vechime de circa 40.000 de ani.

Se crede că a fost creată de cultura aurignaciană, un grup arhaic de oameni care a populat Europa și Asia de Sud-Vest în urmă cu 35.000-45.000 de ani.

Omul-leu, statuia veche de 40.000 ani

Cea mai veche statuie din lume aparține culturii aurignaciene

Cultura aurignaciană ne-a lăsat mai multe sculpturi arhaice, dintre care cea mai notabilă este Venus din Hohle Feels , cel mai vechi exemplu de artă figurativă umană.

Se pare că aurignacienii erau relativ avansați pentru vremea lor, producând câteva exemple din cea mai veche artă rupestră cunoscută, cum ar fi gravurile cu animale de la Aldene și picturile din peștera Chauvet, în sudul Franței. Unii arheologi îi consideră primii oameni moderni din Europa.

Inițial, s-a crezut că cea mai veche statuie din lume reprezintă un mascul, însă, la o investigare mai atentă, unii au decis că era vorba despre o reprezentare de sex feminin. Niciuna dintre aceste supoziții nu poate ieși învingătoare – leii de munte europeni nu au coamă, așa că dezbaterea nu poate fi tranșată.

Citește și ....  Misterioșii megaliți din Sahara

Numele folosit curent în Germania este „Lowenmensch” – ceea ce se traduce prin „leul-om”, o denumire neutră. După ce au găsit o statuie mai mică care înfățișa un hibrid între leu și om într-o locație similară, arheologii se întreabă dacă această figurină a jucat un rol important în folclorul și mitologia aurignaciane.

În acest moment, și posibil pentru eternitate, rolul omului-leu rămâne pură speculație. Ideea că un om care arăta întrucâtva ca noi a stat într-o peșteră și a cioplit această statuie cu 400 de secole în urmă este ceva pur și simplu uimitor.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Votează acest articol
[Total: Average: ]

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns