Semnale radio misterioase primite din spațiu

Straniu semnal radio primit din spațiu

Oamenii de stiinta din Canada si Tarile de Jos au dezvaluit recent noi studii despre descoperirea unui fenomen inexplicabil, detectia unor semnale radio misterioase venite din cosmos. Astronomii au observat emisii rapide provenite dintr-o galaxie indepartata.

Cercetatorii au vazut pentru prima data astfel de unde in anul 2018, iar acestea au inceput sa se repete in mod ciclic, undeva la o departare de aproximativ 500 de milioane de ani-lumina de Pamant, potrivit Space.

Fenomenul este unul misterios, el producandu-se patru zile la rand, iar apoi nimic nu mai este detectat timp de alte 12. Astfel, doua echipe de cercetatori au analizat in detaliu aceasta unda din spatiu denumita “emisie radio rapida” (FRB – Fast radio burst).

Prima echipa a lucrat in Canada, avandu-l conducator al proiectului pe fizicianul Ziggy Pleunis de la Universitatea McGill din Montreal. Colectivul a folosit zeci de observatii de la LOFAR, reteaua de telescoape radio din Tarile de Jos.

Straniu semnal radio primit din spațiu

Astronomii au reusit sa inregistreze undele FRB20180916B, care au fost de trei ori mai lungi decat cele vazute anterior. “Acest lucru ne spune ca regiunea din jurul sursei emisiilor trebuie sa fie transparenta pana la cele de joasa frecventa, in timp ce alte teorii ne sugereaza ca acestea ar fi absorbite imediat si nu ar mai putea fi detectate niciodata”, a declarat Pleunis.

La acest fenomen s-a observat o anomalie, faptul ca la fiecare emisie radio ritmica, LOFAR a inregistrat undele lungi la aproximativ trei zile dupa ce telescopul CHIME din Canada a detectat pe cele scurte.

Un al doilea studiu a fost realizat de catre cercetatorii din Tarile de Jos, care au utilizat Reteaua de telescoape radio bazate pe interferometrie (EVN), localizata in Europa si Asia. Ei au descoperit ca aceasta emisie radio misterioasa dureaza foarte putin timp, intre 30 microsecunde si cateva milionimi de secunda.

Citește și ....  Misterioasa Orcă din Peru, o geoglifă veche de 2000 de ani

Oamenii de stiinta au restrans aria cercetarilor privind acest mister venit din spatiu, ei sustinand ca sursa undelor ar putea fi un magnetar, o stea neutronica care dispune de un camp magnetic.

Votează acest articol
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 56 times, 1 visits today)

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns