Știați că în Italia există Sfânta Corona, patroana bolilor ?

Anzù

Pandemia de Covid-19 i-a făcut pe creștini să o redescopere pe Sfânta Corona, protectoarea de boli, ale cărei rămășițe se află chiar în nordul Italiei, epicentrul mondial al coronavirusului.

Sfânta Corona este un martir al Bisericii Catolice care a trăit în secolul II, asociată cu Sfântul Victor. Cei doi au fost omorâți de soldații romani în jurul anului 170, ziua lor fiind sărbătorită pe 14 mai.

La chiesa di Santa Corona a Vicenza
Biserica Sfânta Corona din Vicenza

Sf. Corona este considerată o protectoare a celor bolnavi, iar rămășițele sale se află într-o biserică din Anzù, localitate situată în nordul Italiei, epicentrul actual al pandemiei de coronavirus.

Corona a fost o adolescentă de 16 ani, măritată, martirizată, cel mai probabil pe teritoriul actual al Siriei, în timpul împăratului Marc Aureliu, pentru că îl încuraja pe Victor, cumnatul ei, un soldat roman care era torturat pentru că era creștin.

Rămășițele din Anzù

Între anii 1943 și 1981, oasele păstrate în bazilică au fost examinate și sexul celor două corpuri a fost confirmat. Rămășițe de polen de cedru, o plantă tipică mediteraneană care, potrivit arheologilor, a crescut în Siria și pe insula Cipru în momentul datării rămășițelor au fost găsite alături de bărbat și femeie.

Atât Santa Corona, cât și San Vittore au devenit sfinți înaintea procesului obișnuit de canonizare. Santa Corona este sărbătorită pe 14 mai. Ea reprezintă mărturia unui Dumnezeu care este aproape de suferință și moarte, chiar și atunci când totul pare pierdut.

Știați că în Italia există Sfânta Corona, patroana bolilor
O miniatură a martiriului Sfinților Victor și Corona preluată din Cartea orelor, Paris, 1480

Tânăra a fost sfâșiată după ce a fost legată de doi palmieri aduși unul lângă altul, după care au fost apoi eliberați.

Relicvele sfinților Corona și Victor au fost aduse în secolul IX în orașul Anzi, unde tânăra este celebrată pe 14 mai, în timp ce martiriul lor este comemorat pe 24 noiembrie.

Citește și ....  Cele mai profitabile 10 filme din toate timpurile

 

Votează acest articol
[Total: Average: ]
(Visited 7 times, 1 visits today)

Facebook Comments

Te invităm să intri în comunitatea noastră de Facebook:

Lasă un răspuns